top of page
חיפוש

מוסיקה זה לא כיף

  • מיכל עומרי
  • 9 באוק׳ 2018
  • זמן קריאה 3 דקות

לפני כמה ימים, קולגה שלי, שהוא מורה לפסנתר, כתב במודעה בדף הפייסבוק שלו:

"לכל מי שאי פעם הכניס אל תהומות הנשייה את החלום ללמוד פסנתר - זה הזמן להזכיר!

יש לי כרגע מקום לתלמידים שמוכנים לעבוד קשה ומבינים שמוסיקה זה לא כיף! ושהם לא הולכים להנות. ושמוסיקה זו עבודה קשה..."

למה הוא התכוון בעבודה קשה? כן... צריך להתאמן.

ופיתוח קול? גם הוא עבודה קשה?

היתה לי פעם מורה שאמרה לי לשים שקל בקערה שעמדה לה על הפסנתר, בכל פעם שאני אומרת את המילה "קשה", כי אפילו רק להגיד "זה קשה" גורם לנו להתייאש. ופעם אמר לי מדריך טיולים בגואטמלה לפני טיפוס על הר געש: "זה קשה, אך לא בלתי אפשרי" (ובספרדית זה נשמע יותר טוב).

אז למה כל כך "קשה" להתמיד באימונים?

לא מזמן ראיתי תכנית תיעודית שמסבירה למה רוב הדיאטות לא עובדות. התשובה היתה - כי אנשים לא מצליחים להתמיד בהן. הסיפור בפיתוח קול הוא די דומה. אם אנחנו לא מצליחים להתקדם מעבר לנקודה מסוימת או להשתפר במידה שהיינו רוצים, התשובה עשויה להיות חוסר באימונים.

מתי דיאטה כן עובדת, על פי אותה תכנית טלויזיה? מתי שהיא מפסיקה להיות דיאטה זמנית והופכת לשינוי באורח החיים.

למה ההרגלים שלנו כל כך משפיעים על השירה שלנו ואולי גם על הקושי שלנו להשתפר כזמרים?

  1. אם מעולם לא היינו רגילים להתאמן, יהיה לנו קשה להתחיל אימונים סדירים ביום בהיר אחד. בעיקר אם מתחילים ללמוד פיתוח קול בגיל בוגר.

  2. במשך שנים אנחנו שרים בצורה מסוימת, והרגלים של שנים - קשה לשנות. הגוף עושה אוטומטית את מה שהוא זוכר, ויבחר באופציה המוכרת לו. גם למיתרי הקול יש זיכרון שרירי, ובעלייה לצלילים גבוהים הם יעשו את מה שהם תמיד היו רגילים לעשות, ואם זה היה כרוך במאמץ, זה יוסיף להיות כך שוב ושוב עד שנשנה משהו.

  3. פיתוח קול בבסיסו, דורש הרגלים חדשים ונכונים יותר למיתרי הקול. רק חזרות נשנות על טכניקה נכונה יוכלו לבסוף לתפוס את מקומו של ההרגל הישן, ולהחליף אותו בהרגל חדש טוב יותר. השאיפה שלנו היא שההרגל החדש יהפוך להיות הדרך בה אנחנו שרים באופן אוטומטי.

כל כך הרבה אנשים אוהבים לשיר. אנחנו בעצם באים לפיתוח קול כי אנחנו אוהבים לשיר ורוצים לדעת לשיר יותר טוב, אבל השאלה האם אנחנו מוכנים לעבוד בשביל זה? להתאמן זה לא תמיד נוח ולא תמיד כיף (תלוי את מי שואלים), אבל אין ספק שזה מתגמל.

מנקודת מבטי, ההבדל בין פסנתר (וכלי נגינה אחרים) לפיתוח קול, הוא שהקול הוא נתון ומובן מאליו. נולדנו עם היכולת להפיק קול, ומילדות אנחנו שרים שירים מבלי בכלל להקדיש לכך מחשבה.

לעומת זאת, לא נוכל לנגן מנגינה בפסנתר אם לא נקדיש לכך אימון מסוים. אם נרצה לנגן יצירה מורכבת יותר, נצטרך להתאמן יותר, ועד שקוטפים את הפירות לרוב לוקח קצת יותר זמן. בכל מקרה- זה ברור לתלמיד שהוא חייב להתאמן.

בפיתוח קול, לפעמים יש את התחושה שזה מספיק רק להגיע לשיעור, כי בכל מקרה אני יכול לשיר תמיד, בכל זמן. לא תמיד יש את הדרייב לפנות זמן ולהשקיע באימוני קול בבית.

אז אם אני שר בבית שירים זה אומר שאני מתאמן?

לא בדיוק. התמקדות בשירת שירים בלבד, רק גורמת לנו לעשות את מה שתמיד עשינו, לשיר באותה דרך שתמיד שרנו, ולא ממש תורמת בשינוי ההרגלים הלא טובים שלנו- כמו להתאמץ, או לשיר בקול חלש ואוורירי.

איך נראה אימון בפיתוח קול?

רצוי שאימון יהיה מורכב מתרגילים שהתאימה לכם המורה לפיתוח קול. התרגילים האלו צריכים להיות תפורים לקול שלכם ולשפר את המיומנויות הספציפיות שחסרות לכם כרגע. אחרי האימון של התרגילים תוכלו לנסות ליישם אותם על שיר שחשוב לכם לעבוד עליו ולהשתפר בו. הנקודה המסוימת בשיר שמהווה קושי עבורכם, אמורה להיות נקודת למידה- עליכם להתעכב על הנקודה הזו עם תרגיל שמוכר לכם וידוע לכם שמשפיע על הקול שלכם ויוצר תוצאה רצויה.

מתי נרגיש שהאימון יעיל?

  • אם נתאמן כל יום, או לפחות 3-4 פעמים בשבוע במשך 20-30 דק' על הקול שלנו.

  • אם נקפיד על ביקורת עצמית בעת התרגול בבית- נתאמן עם תרגילים מהשיעור שלנו, תוך תשומת לב שהם שלא גורמים לנו לעייפות קולית או מאמץ בגרון.

  • אם ניקח שיר שהוא לא קשה מידי עבורינו כרגע. שיר ברמה גבוהה מידי ביחס לרמת פיתוח הקול שלנו יכול לגרום לנו לתסכול ורק יוריד לנו את המוטיבציה. שיר מתאים שיש בו אתגר קל, יוכל להדגים לנו בצורה יותר טובה את ההתקדמות שלנו.

איך האימון חוסך לנו כסף?

ככל שנתאמן, כך רבים הסיכויים שנתקדם יותר מהר. המורה לפיתוח קול למעשה נותן לנו את כל הכלים לעבוד לבד בבית וככל שנתקדם, נקבל שליטה בקול ונבין איך הדברים עובדים, נוכל לרווח את מספר השיעורים ולהסתמך על ההדרכה הקולית לעתים יותר רחוקות. כמובן שאין גבול לזמן ולכמות שאפשר ללמוד פיתוח קול כמו בכל כלי נגינה, אבל לבסוף ההשקעה הראשונית משתלמת.

המלצה שלי: נצלו זמן מת, כמו נסיעה ברכב או עמידה בפקקים, כדי להתאמן עם ההקלטה של השיעור האחרון שלכם, או עם סולמות מתאימים לעבודה הקולית שלכם.

לסיכום, כל דבר מפסיק להיראות לנו כמו עבודה קשה ברגע שאנחנו נהנים ממנו, ברגע שהוא גבוה בסולם סדר העדיפויות שלנו, וברגע שהוא מוכיח את עצמו כיעיל למטרה שלנו.

בהצלחה

 
 
 
הרשמו וקבלו עדכונים וטיפים לזמרים

תודה שנרשמתם!

 עקבו אחר עמוד הסטודיו

לפיתוח קול במדיה החברתית

  • Facebook
  • YouTube Social  Icon

עמוד האומן של מיכל עומרי

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram

מיכל עומרי | סטודיו קאנטו לפיתוח קול

תל אביב - הצפון הישן

סמוך ליהודה המכבי / ויצמן

טלפון: 054-6945441

מייל: michalomri.studio@gmail.com

bottom of page